Valikko

Usein kysyttyä

Mikä on veden kovuus?

Kokemäellä veden kovuus on keskimäärin 0,41... 0,54 mmol/l, joka vastaavasti on 2,3... 3,0 °dH eli vesi on pehmeää. Asiasta enemmän sivulla Juomaveden laatu.

Vesi haisee tunkkaiselta talven jäljiltä. Mitä tulisi tehdä?

Varsinkin kesällä ja muinakin aikoina, kun vettä ei ole käytetty kiinteistössä pitkään aikaan, havaitaan  usein ongelmia veden laadussa. Ongelmat kuten haju, maku, väri ovat syntyneet omassa putkistossa veden seisoessa. Haitat poistuvat kun vettä juoksutetaan.

Edellisen kaltaisia ongelmia saattaa esiintyä myös jos kiinteistöt ovat pitkien linjojen päässä ja kuluttajia on linjan päässä vähän ja jos niiden kulutus on vähäistä. Tällöin veden vaihtuvuus on huonoa ja edellä mainittuja haittoja saattaa esiintyä.

Miksi vedessä on aamuisin paha maku?

Vesi on seissyt yön talon putkistossa. Erityisesti jos putkisto on vanha, veteen voi tulla bakteeritoiminnan tuloksena ummehtunut maku. Veden juoksutus auttaa.

Mitä tarkoittaa, kun vedenjakelun keskeytys -ilmoituksen lopussa lukee, että uudelleenkytkennän jälkeen vedessä saattaa esiintyä samentumaa ja verkostossa paineenvaihteluita?

Kun vesijohdon korjaus- tai huoltotyön päätyttyä vesi kytketään päälle, alkaa se jälleen virrata putkistossa. Kuluttajat alkavat myös samanaikaisesti käyttää vettä. Tällöin välttämättä paine putkistossa ei riitä ja vettä saattaa tulla ajoittain heikosti. Tästä samasta syystä veden virtausnopeuden hetkellinen kasvu ja virtaussuunnan muutokset irrottavat putkiston seinämistä sakkaa ja se värjää veden. Saostumaa voi irrota runkolinjojen ohella myös kiinteistön omasta vesijohtoverkostosta.

Sakka on putkistoon ajankuluessa kerääntyvää saostumaa sekä maaperästä lähtöisin olevaa mangaania ja rautaa. Ruskeaksi värjääntynyt vesi ei ole sellaisenaan terveydelle vaarallista, mutta sitä ei suositella juotavaksi eikä pyykinpesuun. Vettä kehotetaan juoksuttamaan ennen käyttöä.

Korjaus- ja huoltotöiden jälkeen vesi voi olla myös harmaan sameaa. Se johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista. Ilmiö on vaaraton, ja vesi muuttuu melko nopeasti seistessään kirkkaaksi. Ilma poistuu ylöspäin, jolloin vesi kirkastuu alhaalta ylös. Jos sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö. Maitomainen sameus näkyy kuumassa vedessä lähes aina.

Miksi vedenjakelun keskeyttämisestä ei ole tiedotettu ?

Kokemäen Vesihuolto Oy:n ensisijaiset tiedotustahot ovat asiakkaille lähetettävät tekstiviestit ja nettisivut.

Mikäli Vesihuollolla on etukäteen tiedossa, milloin korjausta tehdään siitä ilmoitetaan yllämainitusti.

Useimmiten vika ilmenee ennalta varoittamatta ja vian laajuutta ei heti voida arvioida. Silloin asiasta pyritään ilmoittamaan mahdollisuuksien mukaan Vesihuollon nettisivujen uutispalstalla sekä Kokemäen kaupungin nettisivujen etusivun uutispalstalla. Mikäli pystytään rajaamaan heti alue, jota vika koskee, pyritään siitä lähettämään myös asiakkaille tekstiviesti. Tekstiviesti on nopea tapa saavuttaa matkapuhelinnumeronsa tekstiviestipalveluun antaneet asiakkaat vesikatkon sattuessa. Muulla tavoin on mahdoton parin asentajan voimin jakaa ilmoitusta, sillä tilanteen korjaaminen mahdollisimman pian ennalleen on tärkeintä.

Jos vika on laajalla alueella tai arvioitu kesto on pitkä, pyrimme ilmoittamaan myös paikallisradiossa (Yle Satakunta).

Lisää tiedottamisesta.

Onko vesimittari epäkunnossa ?

Kotikonstina on varmistaa, että kaikki hanat ovat suljettu ja katsoa sitten onko vesimittari myös pysähdyksissä. Mikäli mittarissa lukemat vaihtuvat, on syytä epäillä, että jossakin on vuoto tai mittari on rikki. Esimerkiksi vuotavaa wc-pyttyä ei välttämättä havaitse helposti.

Toinen konsti on katsoa mittarilukema, täyttää 10 litran ämpäri vedellä ja katsoa mittarista, mitä mittari näyttää kuluneen. Mikäli ero on huomattavasti suurempi tai ei mittausta ollenkaan, mittari on todennäköisesti rikki.

Näissä tapauksissa ota yhteyttä Kokemäen Vesihuoltoon.

Vettä ei tule. Mitä teen?

Mikäli kyseessä on taloyhtiö, kannattaa ensin selvittää, tehdäänkö taloyhtiössä korjauksia ja johtuuko katko siitä. Asuinalueella saatetaan myös tehdä vesijohtotöitä. Jos asiasta ei ole tiedotettu ennakkoon, katkoksen syy voi olla äkillinen (esim. vuoto). Asiaa voi tiedustella vesihuollosta puh. 040 488 6203 tai toimiston aukioloajan jälkeen puh. 040 488 6211. Tiedossa olevasta vuodosta tulee ilmoittaa laitokselle edellä mainittuihin numeroihin.

*****

Saako vessapaperihylsyt laittaa vessapyttyyn?

Vessapyttyyn ei saa laittaa wc-paperihylsyjä tai kuituliinoja, vaikka niissä olisi "flushable" -merkintä. Vessapytystä saa huuhdella viemäriin vain "sitä itseään" ja likaista WC-paperia.

Saako ruoantähteitä laittaa viemäriin?

Ei saa, vessapytty ei ole roskis.
Jätevesiviemäri on tarkoitettu vain jäteveden kuljettamiseen eikä sinne saa laittaa mitään muuta kiinteää jätettä, koska ne saattavat tukkia viemärin.

Lisää tietoa viemärin käytöstä sivulta Mitä saa laittaa viemäriin?.

Miksi viemäri haisee?

Viemärin haju johtuu yleisimmin kuivuneesta lattiakaivosta tai muusta vesilukosta tai tiivisteistä. Myös alipaineinen ilmastointi tai viemärin tuuletusputken tukkeutuminen voivat tuoda viemärin hajun sisätiloihin. Lisäksi viemäriin kertynyt rasva aiheuttaa hajuhaittoja. Hajun synnyttävät kemialliset yhdisteet, erityisesti mädältä haisevat rikkiyhdisteet. Usein pelkkä veden juoksuttaminen viemäriin riittää poistamaan viemärin hajut huoneesta. Lattiakaivojen kunto kannattaa tarkistaa aika ajoin ja puhdistaa vesilukot tarvittaessa.

Mitä tehdä, jos viemäri ei vedä?

Jos tukkeuma on kiinteistön omissa laitteissa tai omassa tonttiviemärissä, ota yhteys putkiliikkeeseen tai yritykseen, joka tarjoaa loka-autopalveluja. Jos epäilet, että viemäritukos on laitoksen runkolinjassa, ota yhteyttä Vesihuollon toimistoon aukioloaikana  puh. 040 488 6203 ja muuna aikana puh. 040 488 6211.

*****

Missä on liittymiskohta ja kenelle tonttijohdot kuuluvat?

Liittymiskohta on Vesihuollon runkovesijohdossa tai yleisessä johdossa ja viemärin runkolinjakaivossa tai paineviemärilinjassa.

Tonttijohdot ja niiden rakentamis- ja huoltokustannukset kuuluvat kiinteistölle. Tonttijohtoja (vesijohto, jätevesiviemäri ja hulevesiviemäri) ovat katualueella sijaitsevien runkojohtojen ja kiinteistöjen väliset johto-osuudet. Ne sijaitsevat osin tontilla ja osin kadulla.

Lisää tietoa sivulla Liittämis- ja maksuperusteet.