Valikko

Mitä saa laittaa viemäriin?

Viemäriverkosto laitteineen toimii hyvin kun sitä käytetään oikein, eli kun kiinteistöistä johdetaan viemäriin vain sinne kuuluvat jätevedet. Vessanpyttyä ei ole tarkoitettu roskakoriksi.

Pyttyyn kuuluu laittaa vain wc-paperia ja sitä itseään. Viemäriin joutuessaan jätteet voivat tukkia viemäreitä tai haitata jäteveden puhdistusta. Roskat eivät välttämättä pääse edes viemäriverkkoon, vaan tukkivat talojen putkistoja ja lisäävät myös pytyn siivoustarvetta. Samoin hiekka on aine, joka ei liiku kovin vikkelästi putkissa, vaan se kuluttaa ja tukkii niitä. Pahimmillaan jätevesi voi tukoksen seurauksena tulvia kiinteistöihin sisälle.

Jäteveden mukana puhdistamolle kulkeutuu edelleen roskia ja ruuan tähteitä, jotka on poistettava ennen kuin jätevesi voidaan käsitellä. Kierrätyskelpoinen hyötyjäte muuttuu viemärissä ongelmajätteeksi, joten WC-pyttyyn heittämisen sijaan jätteet ja ruuan tähteet kannattaa lajitella oikein, jolloin ne voidaan hyödyntää mm. kompostoimalla tai energiana.

Vaaralliset jätteet, kuten liuottimet, lääkkeet ja maalit eivät missään kuulu viemäriin. Käyttämättä jääneet lääkkeet sekä elohopeaa sisältävät kuumemittarit voi palauttaa apteekkiin. Muut vaaralliset jätteet toimitetaan vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Vaarallisia jätteitä (ongelmajätteitä) otetaan vastaan joka kuukauden 1. tiistai, Haapionkatu 19, Tokmannin parkkialueella keräysauto klo 15-18.

Lisätietoa asiasta löytyy seuraavan linkin kautta: www.pytty.fi/ 

Eli lyhyesti: Viemäriin saa laittaa wc-paperin lisäksi sen, mikä on ensin syöty ja juotu sekä pesuvedet.
 

Mikä ei kuulu viemäriin?

Viemäriin eivät kuulu esimerkiksi:

Viemäriin ei saa myöskään laskea vaarallisia jätteitä (ongelmajätteitä) kuten:

Ohjeita: pesuloille, autokorjaamoille ja -pesuloille, painotoiminnalle sekä terveydenhuoltoon ja laboratorioille.

Rasvojen oikeasta käsittelystä ja hävittämisestä lisätietoja: VVY Rasvaohje ravintoille - Pidä viemärit vedossa

Jäte- ja sadevesilaitteistoissa käytettävistä hiekan- ja öljynerottimista lisätietoa esim. Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa D1.